Ostajan Opas Ergonomisiin työtuoleihin

Ergonomia on avainasemassa modernissa työelämässä, ja sen merkitys korostuu erityisesti työtuolien valinnassa. Ergonomiset tuolit tukevat kehoa oikein, ehkäisevät tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja parantavat keskittymistä sekä työtehoa.

Verkkokauppa | Työtuolit

Ergonomisen työtuolin ominaisuudet

Säädettävyys

Säädettävyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ergonomisissa työtuoleissa. Korkeuden, istuinsyvyyden ja selkänojan säädöt mahdollistavat tuolin personoinnin käyttäjän mukaan.

Tuki

Hyvä ergonominen tuoli tarjoaa riittävän tuen erityisesti ristiselälle. Tämä on tärkeä tekijä pitkäaikaisen istumisen aikana.

Materiaalit ja suunnittelu

Laadukkaat materiaalit ja ergonomisesti suunniteltu muotoilu varmistavat tuolin mukavuuden ja kestävyyden.

Miten valita oikea työtuoli

Kun valitset sopivaa työtuolia, huomioi seuraavat tekijät:

1. Käyttäjän fyysiset ominaisuudet

Valitse tuoli, joka sopii pituuteesi ja painoosi. Monipuoliset säädöt mahdollistavat tuolin mukauttamisen yksilöllisiin tarpeisiin.

2. Työympäristö

Huomioi työpöydän korkeus ja työtilan koko. Ergonomisen tuolin tulee sopia työpöytäsi ja työtilasi kanssa.

3. Budjetti ja kestävyys

Laatu kannattaa pitkällä aikavälillä. Investoi tuoliin, joka kestää pitkäaikaista käyttöä ja tarjoaa tarvittavat säädöt ja tuen.

ErgoFinland tarjoaa laajan valikoiman ergonomisia työtuoleja. Esimerkkejä suosituista malleistamme:

EV256

Tämä malli tarjoaa erinomaisen ristiselän tuen, säädettävät käsinojat ja on suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön. 98 % materiaaleista kierrätettävissä, ympäristöystävällinen valinta.

Tilaa

Joonatan

Täydellinen valinta niille, jotka tarvitsevat monipuoliset säädöt. Säädettävä selkänoja ja istuinsyvyys sekäkeinuvastus tekevät siitä monipuolisen valinnan.

Tilaa

Kasper Light

Budjettiystävällinen vaihtoehto, joka ei tingi mukavuudesta tai laadusta. Lukittava keinumekanismi sekä hengittävä mesh- kangas.

Tilaa

Näin istut oikein työtuolissa

Alaselän tuki

Istumatyössä ristiselän tuki on tärkeintä. Kun ristiselkä on hyvin tuettu, myös niska on linjassa ja lanneranka ei rasitu. Tarkista, että selkänojaa voi säätää niin, että selkää tukeva kohta on ristiselän kohdalla. Ristiselän tuki on yksi hyvän istuma-asennon kulmakivistä.

Selkänoja

Selkänojan tulee ylettyä lapojen yläosaan.

Nojaa selvästi taaksepäin

Tuolissa kuuluu istua aivan istuimen perällä ja nojata selkeästi taaksepäin, jolloin ristiselän tuki rentouttaa vartalon.

Vaihtele asentoa

Jos työtuolissa istuu irrallaan selkänojasta ja pakottaa selkää ryhdikkääseen asentoon, selän lihakset väsyvät. Välillä voidaan istua tuolin etureunalla ja nostaa tuolia maksimikorkeuteen, näin saadaan asentoon vaihtelua ja lonkkakulmaa suuremmaksi.

Perussääntö on, että kun kädet lepäävät pöytätasolla, käsivarret muodostavat noin 90 asteen kulman. Käsivarret pidetään lähellä vartaloa. Näppäimistöön tai hiireen ei kuulu kurottaa. Käsivarsien asentoon vaikuttaa tuolin korkeus suhteessa pöydän korkeuteen. Jos työpöytä on liian korkealla, kyynärpäät ovat helposti sivuilla ja liian kaukana vartalosta, jolloin työnteko kuormittaa olkapäitä. Jos työpöytä on liian matalalla, käsivarret suuntaavat alaviistoon. Silloin ryhti heikkenee ja niska-hartiaseutu kipeytyy. Kun käsivarret muodostavat 90 asteen kulman, on tärkeää huomioida, että ne saavat riittävästi tukea. Käsivarret voi tukea joko pöytään tai sekä pöytää että käsinojia hyödyntäen. Pääasia on, että käsivarret saavat tukea lähes kyynärpäähän asti. Jos ainoastaan ranteet ovat tuettuina pöydän reunalla, niska-hartiaseutu jännittyy. Käsinojat säädetään samalle korkeudelle kuin pöytä. Liian ylhäälle säädettynä ranteet kääntyvät.

Käsinojista hyötyy erityisesti rotevampi henkilö, sillä käsinojat antavat enemmän tilaa vartalon ja pöydän väliin. Vaihtoehtona on irrallinen pöytään kiinnitettävä kyynärtuki, jolloin ei tarvita tuolin käsinojia, koska kyynärtuki tukee käsivarsia. Jos istutaan tuolissa ilman käsinojia, tietokoneen näppäimistö kannattaa siirtää kauemmas itsestä, jotta käsivarret saavat tilaa pöydällä, istu aivan pöydän reunassa kiinni.

Säädä istuin

Säädä istuin niin, että suurin osa reidestä lepää istuimen päällä, mutta istuimen etureuna ei paina polvitaipeita. Jos istut istuinosan keskellä, keho valahtaa herkästi eteenpäin eikä takapuoli pysy selkänojassa kiinni ja alaselkä pyöristyy.

Lievä takakeno

Kun työskentelee istuen, selkänoja kannattaa säätää lievään takakenoon, jotta lannerangan tukirakenteiden kuormitusta voidaan vähentää. Lievä takakeno keventää myös ristiselkään kohdistuvaa painetta.

Vapauta selkänoja

Monissa tuoleissa voi vapauttaa selkänojan kokonaan, jolloin selkänoja keinuu siihen nojatessa. Tätä toimintoa kannattaa käyttää mahdollisimman usein esimerkiksi kun puhuu puhelimessa eikä tee aktiivista päätetyötä.

Keinuva liike

Keinuliike elvyttää selän tukirakenteita ja lisää kehon verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Jalkojen tulee ulottua lattiaan

Tarkasta, että jalkapohjat ylettyvät kantapäistä asti lattiaan. Näin nivelpinnoille ei tule venytystä.

Niskatuki

Mikäli tuolissa on niskatuki, sitä yleensä käytetään vain ajoittain. Niskatuki sopii lähinnä valvomoihin, jossa työ vaatii valvomista ja yläviistoon suunnattua katsetta.

Työtuolia kannattaa aina kokeilla henkilökohtaisesti. Ainoastaan tuolissa istumalla voi tietää, sopiiko tuolimalli omiin tarpeisiin.

Ergonomisen työtuolin valinta on sijoitus omaan terveyteen ja työhyvinvointiin. ErgoFinland tarjoaa laajan valikoiman tuoleja, jotka täyttävät erilaiset tarpeet ja budjetit.

1. Erilaiset käyttäjätarpeet: Valitse tuoli, joka vastaa parhaiten omaa kehonrakennettasi ja työskentelytapojasi.

2. Budjetti: Älä tingi laadusta. Investoi tuoliin, joka tarjoaa parhaat säätöominaisuudet ja mukavuuden.

3. Mistä ostaa: Tutustu ErgoFinlandin valikoimaan www.ergofinland.fi tai paikan päällä showroomissa ja hyödynnä asiantuntijoiden apua sopivan tuolin valinnassa.

Usein Kysytyt Kysymykset

(09) 759 7330
myynti@ergofinland.fi
Linnanherrankuja 16, 00950 HELSINKI

Asiakaspalvelumme on tavoitettavissa maanantaista perjantaihin klo 8-16.