Köpguide till ergonomiska arbetsstolar

Ergonomi spelar en nyckelroll i det moderna arbetslivet och dess betydelse betonas särskilt vid val av kontorsstolar. Ergonomiska stolar stödjer kroppen korrekt, förebygger muskel- och skelettsjukdomar och förbättrar koncentrationen och effektiviteten.

Webbshop | Kontorsstolar

Egenskaper hos en ergonomisk kontorsstol

Justerbarhet

Justerbarhet är en av de viktigaste egenskaperna hos en ergonomisk kontorsstol. Höjd, sitsdjup och ryggstödsjusteringar gör att stolen kan anpassas efter användaren.

Stöd

En bra ergonomisk stol ger tillräckligt stöd, speciellt för nedre delen av ryggen. Detta är en viktig faktor vid långvarigt sittande.

Material och design

Högkvalitativa material och ergonomisk design säkerställer stolens komfort och hållbarhet.

Hur man väljer rätt kontorsstol

När du väljer en lämplig kontorsstol, se över följande faktorer:

1. Användarens fysiska egenskaper

Välj en stol som passar din längd och vikt. Mångsidiga justeringar gör att stolen kan anpassas efter individuella behov.

2. Arbetsmiljö

Tänk på höjden på skrivbordet och storleken på arbetsytan. En ergonomisk stol ska matcha ditt skrivbord och arbetsyta.

3. Budget och hållbarhet

Kvalitet lönar sig i längden. Investera i en stol som tål långvarig användning och erbjuder nödvändiga justeringar och stöd.

ErgoFinland erbjuder ett brett urval av ergonomiska kontorsstolar. Exempel på våra populära modeller:

EV256

Denna modell erbjuder utmärkt svankstöd, justerbara armstöd och är designad för långvarig användning. 98% av materialen är återvinningsbara, ett miljövänligt val.

Beställ

Jonatan

Det perfekta valet för dig som behöver mångsidiga justeringar. Det justerbara ryggstödet och sittdjupet samt gungmotståndet gör den till ett mångsidigt val.

Beställa

Kasper Light

Ett budgetvänligt alternativ som inte kompromissar med komfort eller kvalitet. Låsbar svängmekanism och andningsbart meshtyg.

Beställa

Så sitter du rätt på en kontorsstol

Ländryggen

I sittarbete är stödet för ländryggen det viktigaste. När ländryggen är väl stödd, är även nacken i linje och ländryggen belastas inte. Kontrollera att ryggstödet kan justeras så att det ger stöd vid ländryggen. Stödet för ländryggen är en av nycklarna för en bra sittställning.

Ryggstöd

Ryggstödet bör sträcka sig upp till övre delen av skuldrorna.

Luta dig bakåt

På stolen ska du sitta på hela sitsen så att du hamnar långt bak och samtidigt luta dig lite bakåt, så ländryggen slappnar av i kroppen.

Variera positionen

Om man sitter löst från ryggstödet på arbetsstolen och tvingar ryggen i en upprätt position, kommer ryggmusklerna att tröttna. Ibland kan man sitta på stolens främre kant och höja stolen till maxhöjd för att variera positionen och öka höftvinkeln.

Grundregeln är att när händerna vilar på bordet, bildar underarmarna ungefär en 90 graders vinkel. Underarmarna hålls nära kroppen. Det är inte meningen att sträcka sig mot tangentbordet eller musen. Höjden på stolen i förhållande till bordet påverkar armarnas position. Om arbetsbordet är för högt, är armbågarna lätt på sidorna och för långt från kroppen, vilket belastar axlarna under arbetet. Om arbetsbordet är för lågt, pekar armarna nedåt. Då försämras hållningen och nacken-axelregionen blir öm. När underarmarna bildar en 90 graders vinkel är det viktigt att se till att de får tillräckligt stöd. Underarmarna kan stödjas antingen på bordet eller både på bordet och armstöden. Huvudsaken är att underarmarna får stöd nästan upp till armbågen. Om endast handlederna stöds vid bordskanten, spänns nacken-axelregionen. Armstöden justeras till samma höjd som bordet. Om de är inställda för högt, vrids handlederna.

Armstöden är särskilt fördelaktiga för en mer robust person eftersom de ger mer utrymme mellan kroppen och bordet. Ett alternativ är ett fristående underarmsstöd som fästs på bordet, vilket eliminerar behovet av stolsarmstöd eftersom underarmsstödet stöder armarna. Om man sitter på en stol utan armstöd bör tangentbordet för datorn flyttas längre bort för att ge armarna utrymme på bordet. Sitt helt intill bordets kant.

Justera sitsen

Justera sitsen så att det mesta av låret vilar på sitsen, men sitsens framkant ska inte trycka på knävecken. Sitter du i mitten av sitsen lutar kroppen försiktigt framåt och ryggen förblir då inte fäst vid ryggstödet vilket resulterar i en sämre hållning för ländryggen.

Lätt lutning

När du arbetar sittandes bör ryggstödet justeras i en lätt lutning bakåt för att minska belastningen på stödstrukturen i ländryggen. En lätt bakåtlutning minskar också trycket på korsryggen.

Frigör ryggstödet

I många stolar kan ryggstödet frigöras helt, vilket gör att det gungar när man lutar sig mot det. Det är bra att använda den här funktionen så ofta som möjligt, till exempel när man pratar i telefon och inte utför aktivt datorarbete.

Gungande rörelse

Gungande rörelser återupplivar stödstrukturen i ryggen och ökar blodcirkulationen och ämnesomsättningen i kroppen.

Fötterna ska nå golvet

Kontrollera att fotsulorna når golvet från hälarna. På så sätt sträcks inte ledytorna.

Nackstöd

Om stolen har ett nackstöd används den vanligtvis bara ibland. Nackstödet lämpar sig främst för kontrollrum, där arbetet kräver övervakning och blick uppåt.

Du bör alltid prova kontorsstolen personligen. Bara genom att sitta i stolen kan du veta om stolsmodellen passar dina behov.

Att välja en ergonomisk kontorsstol är en investering i din egen hälsa och välbefinnande på jobbet. ErgoFinland erbjuder ett brett urval av stolar som möter olika behov och budget.

1. Olika användarbehov: Välj den stol som bäst matchar din egen kroppsstruktur och arbetssätt.

2. Budget: Kompromissa inte med kvaliteten. Investera i en stol som erbjuder de bästa justeringsfunktionerna och komforten.

3. Var kan man köpa: Kolla in ErgoFinlands utbud på www.ergofinland.fi eller på plats i showroomet och ta del av experternas hjälp att välja rätt stol.

Vanliga frågor

(09) 759 7330
myynti@ergofinland.fi
Linnanherrankuja 16, 00950 HELSINGFORS

Vår kundsupport är tillgänglig måndag till fredag: 08.00-16.00.